Geschreven door : Marleen de Jonge

Tijdens diverse safari’s die ik de afgelopen tijd heb gemaakt door Zuid-Afrika heb ik veel kennis opgedaan. Dingen waar je tijdens een safari op moet letten, dingen die je niet moet doen tijdens een bezoek aan een wildpark, tips and tricks etc. Veel reizigers komen naar Afrika op zoek naar de big five: buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns en dat is niet voor niets. Oog in oog komen te staan met deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving is een fantastische ervaring. Een safari in Afrika is echter wel wat anders dan een uitstapje naar de dierentuin. Safari’s kunnen fysiek zeer inspannend zijn en anders dan in de dierentuin is er een grote kans dat je niet alle dieren te zien krijgt die je graag zou willen zien. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Hieronder heb ik 6 tips geplaatst om jouw nog beter voor te bereiden op jouw safari door Zuid-Afrika.

Naar welk safari moet ik nu naartoe?

Er zijn vele safari bestemmingen in Zuid-Afrika, alle parken hebben wel hun eigen voor en nadelen, die afhankelijk zijn van je smaak, budget en interesses. Het Krugerpark in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld, is ideaal voor een betaalbare doe-het-zelfreis of campingsafari, terwijl de Serengeti en Masai Mara in oostelijk Afrika meer geschikt zijn voor begeleide safari’s in de gemiddelde prijsklasse.

Wilde dieren spotten

Natuurlijk wil je op safari zoveel mogelijk wilde dieren spotten, maar voor de veiligheid is het bewaren van afstand wel verstandig. Neem een goede verrekijker mee, met een lens die 8 tot 10 keer vergroot. Op deze wijze kun je die talloze kleurrijke vogels zien vliegen en de wilde dieren in hun wild zien leven en zelf een gepaste afstand houden. Neem een grote professionele lens mee met een snelle sluitingstijd, om de mooiste wildfoto’s te maken.

Er is meer dan “The Big Five”

Natuurlijk, The Big Five (leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels) zijn het meest populaire van alle dieren om in het wild te zien. Maar er zijn zoveel meer dieren die je zeker moet zien. De hyena als voorbeeld is ook erg interessant om te bekijken, want ze zijn een stuk socialer dan bijvoorbeeld leeuwen. Een rennende cheeta of een wilde hond is vaak indrukwekkender om te zien dan een luipaard. Of giraffes, nijlpaarden, zebra’s, diverse antilopen, ondeugende apen, de honderden soorten kleurrijke vogels en vele, vele andere diersoorten: er is zoveel te zien!

Ga wandelen

Als je te voet op safari gaat heb je de grootste kans om de wilde dieren te zien. Veel wildparken hebben wegen aangelegd naar de mooiste plekjes, wat er voor gezorgd heeft dat de wilde dieren daar al veel minder komen. In o.a. het Krugerpark en het Selouspark zijn begeleide wandelsafari’s mogelijk. Je ziet veel meer dan als je in de safari jeep zit. De kans dat je neushoorns, hyena’s en olifanten ziet is groot.

’s Ochtends gebeurd het

Vroeg opstaan levert je nogal wat voordelen op. Veel roofdieren zijn actief tot zonsopgang. Er zijn heel vroeg beduidend minder toeristen op pad, de temperatuur is vaak een stuk aangenamer en zonsopgang levert bovendien mooie (foto-)momenten op.

2 mensen in een jeep fotograferen olifanten

Wat moet je meenemen op safari?

Comfortabele wandelschoenen en kaki of lichtgroen gekleurde kleding en voor ’s avonds een trui, sweater of winddichte jas. Het kan namelijk in bepaalde maanden flink afkoelen ’s avonds. Neem mee als bescherming tegen de zon een hoed of een pet, voldoende zonnebrandolie en een zonnebril. Malaria tabletten, kleine EHBO kit met aspirine en tabletten tegen diarree, insectenspray en een klamboe. (controleer dit bij GG & GD ruim voor vertrek). Een goede camera met een scherpe lens mee. Een verrekijker kan je safari plezier enorm verhogen. Een camera met een goede zoomfunctie kan je als verrekijker gebruiken.

Wil jij graag naar één van de wildparken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Neem contact met ons op of vraag een reisvoorstel aan op onze website.

Wij staan dagelijks voor jou klaar om jouw reis onvergetelijk te maken! Neem met één van ons contact op via ons Nederlands telefoonnummer
030-3200706 of stuur een email naar [email protected]

Hartelijke groeten en tot in Zuid-Afrika!

Marleen en het team Zuid-Afrika Reisopmaat