Zuid-Afrika is een prachtig land die jullie allemaal kennen van de Big Five. Maar… een reis naar Zuid-Afrika is niet compleet wanneer je de Big-five gezien hebt! Waar in Zuid-afrika heb je nu de beste (en snelste!) kans om de Big-five te spotten zonder uren en dagen rond te rijden? Ik zet dit van boven naar beneden in ons lijstje met de beste safari plekken!

Allereerst de vraag: waaruit bestaat de Big Five eigenlijk? De big Five bestaan uit de Afrikaanse olifant, de Afrikaanse leeuw, de buffel, de luipaard en als laatste de (zwarte) neushoorn! Het zijn de vijf meest moeilijke dieren om te vangen in Zuid-Afrika. In de 20e eeuw waren er veel jagers in Zuid-Afrika; zij beschouwden deze dieren als moeilijk vindbaar, gevaarlijk en lastig om te doden.
Vandaar de term Big Five.

Waar kun je de big five het beste spotten?

1. Mkuze falls Game reserve

Een kleine privé game reserve van 100km2 nabij St. Lucia. Eén van de weinige privé reserves waar je de big-five kunt spotten. In de ochtend of de avond kan je een safari maken met een ervaren gids per jeep.Gezien de grootte van het park ga je hier, tijdens de safari, de big-five zeker ontmoeten!

 2. Amazulu Privé game reserve

Eveneens een game reserve die privé is maar waar je de big-five zeker gaat zien! In het park ligt de 5-sterren Amakhosi lodge waar je heerlijk kunt overnachten. De volgende morgen ga je in alle vroegte op pad met de jeep en een gids op zoek naar de  big-five. Het bijzondere aan dit park is dat er nog veel meer dieren zijn. Grote kans dat je hier ook de giraffe (zeker gezien haar lengte), nijlpaarden, krokodillen, hyena’s en meer dan 400 soorten vogels tegenkomt.

 3. Timbavati Game reserve

zuidafrikareisopmaat.nl rondreis safari bushwalk big-five

Een bushwalk is al een ervaring op zich. Oog in oog met de olifant

“The safari I will never forget”, schreeuw je  tegen de gids aan het einde van de dag. Je zag de big-five maar niet alleen die vijf dieren; ook kwam je bij toeval de witte leeuw tegen terwijl je langs de omheining aan het wandelen was.

Je gaat terug naar de lodge in het midden van de Timbavati Game reserve om daar te genieten van het diner onder de sterrenhemel. Op de achtergrond hoor vaag het trompetten van een olifant.

4. Phinda Game reserve

zuidafrikareisopmaat.nl rondreis safari big-five leeuw

“Daar rent een leeuw” schreeuwde onze gids!

Een vijf-sterren game reserve en 95% kans op het zien van de big-five in één dag! Deze luxe Phinda game reserve ligt in de Kwazulu-natal provincie vlakbij St. Lucia, nabij de kust. Naast de big-five is het ook de omgeving die deze safari uniek maakt. Droge zandvlaktes, moerasgebied, bergketens, rivieren en meertjes en ga zo maar door. Een unieke ervaring in Zuid-Afrika!

 5. Krugerpark National park (inclusief Sabi Sands)

Het grootste nationale park van Zuid-Afrika is het bekende Krugerpark. Een park van meer dan 2.000 vierkante kilometer inclusief allerlei kleine game reserves in de nabije omgeving. In het Krugerpark kun je met je eigen auto rondrijden op geasfalteerde wegen. Je kunt ook op een safari waarbij je in een jeep over onverharde wegen op zoek gaat naar de big-five.

Gegarandeerd dat je bij het bezoek van het Krugerpark een luipaard gaat zien! In de Sabi Sands game reserve, wat nu een open grens heeft met het Krugerpark, zit het namelijk vol met luipaarden.

zuidafrikareisopmaat.nl rondreis safari olifant auto big-five

De olifanten beginnen te spelen. “Zijn jullie al klaar? Dan kunnen wij namelijk verder rijden!”

6. Pilanesberg national park

Het is nog erg vroeg wanneer jij met jouw huurauto dit nationale park binnenrijdt. Ticket, checkpoint en gaan! Meer dan 200km aan wegdek ligt er door dit park waar je heel de dag kan genieten van de omgeving. Grote kans dat jij hier de big-five voorbij ziet komen al wordt het wel even zoeken naar de luiaard (die zich waarschijnlijk ergens in een boom verstopt heeft). Naast het park liggen de lodges waar je eventueel kunt overnachten.

 7. The Waterberg Region

The Waterberg regio wordt ook wel gezien als Zuid-Afrika’s best bewaarde geheim! De prachtige omgeving, de vele wilde dieren en de luxe lodges zijn ideaal voor een weekendje weg. Daarbij komt ook nog dat het slechts drie uur rijden is van Johannesburg en in de gehele regio komt geen malaria voor. Last but not least: Je kunt er op safari met een jeep maar ook al rijdend op een paard!

zuidafrikareisopmaat.nl rondreis safari neushoons paard

Per paard op safari langs de neushoorn zorgt zeker voor een adrenaline stoot!

8. Madikwe Game reserve

Tegen de grens van Botswana aan ligt de Madikwe game reserve. Deze game reserve is het tegenovergestelde van het Krugerpark. Je zult hier één van de weinige bezoekers zijn omdat het niet is toegestaan dit park een dagje te bezoeken. In het park kun je overnachten in één van de geweldige lodges (omheind!) met zwembad waarbij je uitkijkt over bushes. Je gaat meerdere malen met de jeep op pad en met een ervaren gids op zoek naar de big-five (en vele honderden andere dieren). Hij staat ver in dit lijstje maar qua ervaring mag deze in de top 3!

9. Shamwari privé Game Reserve

In de Oost-Kaap provincie aan het einde van de geweldige Garden Route ligt het Shamwari privé game reserve. Deze game reserve heeft in 2016 de Ultimate Safari Experience award gewonnen. Zij kwamen in Zuid-Afrika als beste uit de bus op het gebied van de jeepsafari’s door de game reserve.
Naast de big-five vindt je hier ook de zebra, hyena, nijlpaard en de antilope. Je kunt er zelfs onder de sterrenhemel dineren midden tussen de wilde dieren. Gelukkig staat daar wel een omheining omheen. Een prachtige ervaring om niet te vergeten!

zuidafrikareisopmaat.nl rondreis safari eten wildlife

Dineren tussen de wilde dieren; wachtend op de sterrenhemel

locaties big-five zuidafrikareisopmaat.nl

Locaties van de beste plekken om de Big-Five te spotten

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij graag naar één van deze game reserves tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Spot ook de Big-Five! Neem contact met ons op of vraag een reisvoorstel aan op onze website.

Mijn team en ik staan elke dag voor jou klaar om jouw reis onvergetelijk te maken! Neem met één van ons contact op via een Nederlands telefoonnummer (030-3200706) of stuur een email naar [email protected]

Hartelijke groeten en tot in Zuid-Afrika!

Marleen en het team Zuidafrikareisopmaat.nl