Onlangs ben ik met mijn twee collega’s van Zuid Afrika Reisopmaat op studiereis geweest en hebben we een 3 daags bezoek aan het prachtige dorp Limpopo gedaan. Graag wil ik jullie mijn ervaringen tijdens deze “Community Experience” delen. Gedurende drie dagen waren wij deel van de dorpen Makushu en Mosholombi. Deze dorpen liggen op zo’n uur rijden van Louis Trichard en ongeveer 6 uur rijden van Johannesburg.

De Venda Cultuur

Bij aankomst in Limpopo werden we verwelkomt met een traditionele dans uit de Venda-cultuur. Vervolgens kregen we een moeder toegewezen. Je word gezien als zoon of dochter van je gastmoeder. We kregen een gids toegewezen die in de meeste gevallen als tolk dient omdat je moeder praktisch geen engels spreekt. Mijn gids zijn naam was Respect.

Respect is 22 jaar oud en kan veel vertellen over het dorp en zijn inwoners. Na tien minuten lopen kwamen we aan bij de woning en mijn slaapkamer was de kamer van de dochter van mijn moeder Rina. Ik had een eenvoudig bed maar gelukkig wel elektriciteit. Omdat ik de plek van Rina’s oudste dochter had aangenomen moest haar dochter bij Rina verblijven samen met de drie kleindochters. Het andere vertrek had slechts één bed, ik vroeg waar de kinderen zouden slapen die avond en begreep dat die op de grond zouden slapen. In het vertrek stond een koelkast, tv, tafel en een paar stoelen.

Achter de woning was een zogenaamde keuken waar het eten op vuur wordt bereid. Er is geen stromend water bij de woning. Achter op het erf staat een ouderwetse WC die bestaat uit een gat in de grond. De deur kon niet goed sluiten dus rustig zitten was er niet bij. De buren van de overkant maken ook van dit toilet gebruik.

"Het

Ik was deel van de familie

In mijn geval was ik voor 3 dagen de oudste dochter van moeder Rina. Haar man is jaren geleden overleden en ze woont er nu samen met één van haar dochters en drie kleinkinderen. Haar dochter is ook weduwe. De drie kleinkinderen zijn tussen de 8 en 15 jaar oud.

In de avond kwamen mijn collega’s en hun gidsen en families allemaal bij Rina eten. We zaten allemaal rondom een kampvuur. We aten super lekkere rijst met kip, spinazie, pap en Mopani wormen. Na het eten hebben we nog een tijdje heel gezellig rond het kampvuur gezeten. Rond 21.00 ging iedereen naar huis en was het tijd om te gaan slapen.

De volgende ochtend kregen we na het ontbijt een rondleiding door de beide dorpen. Aansluitend gingen we op bezoek bij het ‘Drop in Centre’ dit centrum bestaat uit 2 eenvoudige gebouwtjes waar men oudere kinderen in de middag na school opvangt. Zij kunnen dan huiswerk maken en krijgen een maaltijd. Veel kinderen hebben namelijk maar 1 ouder of zelfs geen ouders en verblijven bij familie. De opvang vindt voornamelijk buiten plaats.

Op bezoek

In de middag gingen we naar de bejaardenopvang. Voor de bejaarden is er een dagopvang maar ook dit gebeurd buiten er is namelijk geen gebouw. De bejaarden zitten voornamelijk op de grond waar ze wat handwerk doen en zo nu en dan wat lichamelijke oefeningen. Tijdens de wandeling werd ons veel verteld over het dorp en de inwoners van Limpopo.

Laat in de middag brachten we nog een bezoek aan de begraafplaats, en maakten we kennis met de traditionele gebruiken rondom een begrafenis. Bij zonsondergang verzamelden we allemaal weer rondom het kampvuur en leerden we hoe we de maïspap moeten maken op het vuur. Er werden de nodige verhalen verteld rondom het kampvuur.  Rond 9 uur ‘s avonds gingen we allemaal weer naar huis en naar bed.

Unieke ervaring in Limpopo

Het bezoeken van Limpopo is een unieke ervaring

De laatste dag

De derde en laatste dag stonden we vroeg op voor een prachtige wandeling naar de top van een nabij gelegen berg. Dit was een heerlijke bergwandeling van ongeveer 2,5 uur. Na de wandeling stond het ontbijt klaar en leerden wij van één van de dorpelingen om een traditionele armbandje van kraaltjes te maken een zogenaamde “beading”. Eén armbandje nam zo’n 3 uur in beslag.

‘s middags hebben we een tijdje gerelaxed en heb ik één van de kleindochters geholpen met huiswerk. Aan het eind van de middag gingen met een hele groep naar “Signal Hill”. Deze heuvel staat in het dorp bekent voor goed ontvangst met je mobiel. Er werd veel gebeld

De avond werd afgesloten met een maaltijd bij het koninklijk huis. Dit is het enige huis in het dorp dat een echt toilet heeft, waar we natuurlijk dankbaar gebruik van maakten. Toen ik ‘s avonds thuiskwam bij moeder Rina heeft zij mij nog voltrots haar fotoboekje laten zien met foto’s van haar familie. Rina is een ontzettend lieve vrouw. Na een goed afscheid de volgende ochtend vertrokken wij rond 8.00 uur. Dit verblijf was een geweldige ervaring. Ik heb veel geleerd van Rina over de Venda-cultuur.

Ben jij geïnteresseerd geraakt in een bezoek aan het prachtige Limpopo om Rina en het dorp te ontmoeten.

Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan op onze website of lees voor meer informatie over de Makushu Homestay bouwsteen.

Mijn team en ik staan elke dag voor jou klaar om jouw reis onvergetelijk te maken! Neem met één van ons contact op via een Nederlands telefoonnummer (030-3200706) of stuur een email naar [email protected]

Hartelijke groeten en tot in Zuid-Afrika!

Marleen en het team Zuidafrikareisopmaat.nl