Onlangs ben ik met mijn twee collega’s van Zuid Afrika Reisopmaat op studiereis geweest en hebben we een 3 daags bezoek aan het prachtige dorp Limpopo gedaan. Graag wil ik jullie mijn ervaringen tijdens deze “Community Experience” delen. Gedurende drie dagen waren wij deel van de dorpen Makushu en Mosholombi. Deze dorpen liggen op zo’n uur rijden van Louis Trichard en ongeveer 6 uur rijden van Johannesburg.

Bij aankomst werden we verwelkomt met een tradiotionele dans uit de Venda-cultuur. Vervolgens kregen wij alle drie een moeder toegewezen. Je word gezien als zoon of dochter van je gastmoeder. Ook kregen we ieder een gids toegewezen die in de meeste gevallen als tolk dient omdat je moeder praktisch geen engels spreekt. Mijn gids zijn naam was Respect.

Respect is 22 jaar oud en kan veel vertellen over het dorp en zijn inwoners. Na tien minuten lopen kwamen we aan bij de woning en mijn slaapkamer was de kamer van de dochter van mijn moeder Rina. Ik had een eenvoudig bed maar gelukkig wel elektriciteit. Omdat ik de plek van Rina’s oudste dochter had aangenomen moest haar dochter bij Rina verblijven samen met de drie kleindochters. Het andere vertrek had slechts één bed, ik vroeg waar de kinderen zouden slapen die avond en begreep dat die op de grond zouden slapen. In het vertrek stond een koelkast, tv, tafel en een paar stoelen. Achter de woning was een zogenaamde keuken waar het eten op vuur wordt bereid. Er is geen stromend water bij de woning. Achter op het erf staat een ouderwetse WC die bestaat uit een gat in de grond. De deur kon niet goed sluiten dus rustig zitten was er niet bij. Ook de buren van de overkant maken van dit toilet gebruik.

Het unieke dorpje Limpopo

Het unieke dorpje Limpopo

In mijn geval was ik voor 3 dagen dagen de oudste dochter van moeder Rina. Haar man is jaren geleden overleden en ze woont er nu samen met één van haar dochters en drie kleinkinderen. Ook haar dochter is weduwe. De drie kleinkinderen zijn tussen de 8 en 15 jaar oud.

Begin van de avond kwamen mijn collega’s en hun gidsen en familie’s allemaal bij Rina eten. We zaten allemaal rondom een kampvuur. We aten super lekkere rijst, kip, butternut, spinazie, pap en Mopani wormen. Na het eten hebben we nog een tijdje heel gezellig rond het kampvuur gezeten. Rond 21.00 ging iedereen naar huis en slapen.

Na het ontbijt hebben we een rondleiding door de beide dorpen gehad. Aansluitend gingen we op bezoek bij het ‘Drop in Centre’ dit centrum bestaat uit 2 eenvoudige gebouwtjes waar men oudere kinderen in de middag na school opvangt. Zij kunnen dan huiswerk maken en krijgen een maaltijd. Veel kinderen hebben namelijk maar 1 ouder of zelfs geen ouders en verblijven bij familie. De opvang vindt voornamelijk buiten plaats.

In de middag gingen we naar de bejaardenopvang. Voor de bejaarden is er een dagopvang maar ook dit gebeurd buiten er is namelijk geen gebouw. De bejaarden zitten voornamelijk op de grond waar ze wat handwerk doen en zo nu en dan wat lichamelijke oefeningen. Ook hier moesten we natuurlijk aan deelnemen. We hebben veel gelachen. Tijdens onze wandeling werd ons veel verteld over het dorp en zijn inwoners. Laat in de middag brachten we nog een bezoek aan de begraafplaats. En maakten we kennis met de traditionele gebruiken rondom een begrafenis. Bij zonsondergang verzamelden we allemaal weer rondom het kampvuur en leerden we hoe we de maïs pap moeten maken op het vuur. Ook werden er weer de nodige verhalen verteld rondom het kampvuur.  Rond 9 uur ‘s avonds gingen we allemaal weer naar huis en naar bed.

Unieke ervaring in Limpopo

Het bezoeken van Limpopo is een unieke ervaring

De laatste dag stonden vroeg op voor een prachtige wandeling naar de top van een nabij gelegen berg. Dit was een heerlijke bergwandeling van ongeveer 2,5 uur. Na de wandeling stond het ontbijt klaar en aansluitend leerden wij bij één van de dorpelingen om traditionele beading te doen en maakten we een armbandje van kraaltjes.
Eén armbandje nam zo’n 3 uur in beslag. ‘s middags hebben we een tijdje gerelaxed en heb ik één van de kleindochters geholpen met huiswerk. Aan het eind van de middag gingen met een hele groep naar “Signal Hill”. Deze heuvel staat in het dorp bekent voor goed ontvangst met je mobiel. Er werden de nodige gesprekken met het thuisfront gevoerd.

De avond werd afgesloten met een maaltijd bij het koninglijk huis. Dit is het enige huis in het dorp dat een echt toilet heeft, waar we natuurlijk dankbaar gebruik van maakten. Toen ik ‘s avonds thuiskwam bij moeder Rina heeft zij mij nog voltrots haar fotoboekje laten zien met foto’s van haar familie. Rina is een ontzettend lieve vrouw. Na een goed afscheid de volgende ochtend vertrokken wij rond 8.00 uur. Dit verblijf was een geweldige ervaring. Ik heb veel geleerd van Rina over de Venda-cultuur.

Ook geïnteresseerd geraakt in een 3 daags bezoek aan het prachtige dorp Limpopo om Rina en het dorp te ontmoeten ?

Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvend  reisvoorstel aan op onze website.

Mijn team en ik staan elke dag voor jou klaar om jouw reis onvergetelijk te maken! Neem met één van ons contact op via een Nederlands telefoonnummer (030-3200706) of stuur een email naar [email protected]

Hartelijke groeten en tot in Zuid-Afrika!

Marleen en het team Zuidafrikareisopmaat.nl