Zuid-Afrika is echt een geweldig land, naast de Big Five en de schitterende natuur zijn er de wijnlanderijen in de Westkaap. Een bezoek aan één van de vele wijnboerderijen en het proeven van Zuid-Afrikaanse wijnen is iets wat op het verlanglijstje staat van velen tijdens een rondreis door Zuid-Afrika.

Waar vindt je de beste wijnen in Zuid-Afrika ?

La Motte wijnhuis in Franschhoek

Voor de beste Zuid-Afrikaanse wijnen kom je al gauw uit in de regio Stellenbosch, het stadje zelf is eigenlijk een universiteitsstad met een sfeervol centrum vol met leuke authentieke restaurantjes en barretjes.

In de regio Stellenbosch alleen al zijn er meer dan 200 verschillende wijnboerderijen en Zuid-Afrikaanse wijnen. Stellenbosch is de grootste en bekendste wijnregio in de Westkaap.

Er zijn nog tal van andere wijnregio’s zoals Paarl, Franschhoek, Robertson en Montagu. De laatste 2 plaatsen liggen langs de R62, die ook wel wordt beschouwd als de langste wijnroute ter wereld. Op vakantie in Zuid-Afrika en meer specifiek de Westkaap zal je gegarandeerd onderweg een wijnboerderij passeren.

Een van de meest geliefde bezigheden van de Capetonians is het drinken van wijn, dus dompel jezelf onder in de wijncultuur en verlaat Zuid-Afrika als wijnkenner.

De druiventeelt concentreert zich in de Westkaap, alwaar de Atlantische en Indische oceaan elkaar ontmoeten. De zeewind zorgt voor verkoeling wat een ideaal klimaat creëert voor het verbouwen van druiven. De streek wordt omringd door bergen, de hoeveelheid neerslag die er jaarlijks valt is perfect voor het verbouwen van wijn. Stellenbosch ademt wijn: overal zie je wijnhuizen en uitgestrekte wijngaarden.

Er zijn twee soorten druiven die typerend zijn voor de wijnen in Zuid-Afrika : de Chenin Blanc en de Pinotage. De Chenin Blanc is de belangrijkste witte druif. De Pinotage is een echte Zuid Afrikaanse rode druif en is een kruising van twee druivenrassen: de Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genaamd. In 1925 gekruist door Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. Pinotage is dus een echte Zuid Afrikaanse druif maar wordt tegenwoordig ook verbouwd in Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten.

Als Zuid-Afrika specialist geven wij hieronder een overzicht van onze favoriete wijnboerderijen en Zuid-Afrikaanse wijnen in de Westkaap.

De beste wijnen in Stellenbosch

Het wijnhuis Warwick in Stellenbosch

Voor een goede goede Zuid Afrikaanse Pinotage/rode wijn moet je naar Beyerskloof. Vanuit Kaapstad via de R304 vlak voordat je Stellenbosch inrijdt ligt Beyerskloof wijnboerderij met de Pinotage als paradepaardje.

Warwick is een prachtige wijnboerderij waar je aan een tafeltje kunt genieten van een goedgevulde picknickmaand van het Warwick restaurant maar veel leuker is het natuurlijk om lekker op het gras te gaan zitten of liggen en te genieten van alle lekkere hapjes onder het genot van een witte Sauvignon Blanc.

Tot slot wellicht de bekendste wijnboerderij in Stellenbosch Spier wijnhuis. Bij Spier is van alles te doen; lekker eten, drinken en wijnproeven en een Segway tour door de wijnvelden. Het is wellicht handig een accommodatie te nemen in Spier. Dan hoef je na al die wijn nergens meer naartoe te rijden. Lees meer over wijn en picknicken in Stellenbosch.

De beste wijnen in Franschhoek

Bosch en Dal ligt op de weg naar Franschhoek, een prachtige wijnboerderij met tal van nevenactiviteiten. Ga op een mooie zonnige zondagmiddag naar Bosch en Dal voor een picknick lunch. Een picknickmand vol met hartige hapjes, geproduceerd op de wijnboerderij. Tezamen met een goed glas Sauvignon Blanc is dit een prima invulling van de zondagmiddag.

Vrede en Lust ligt net iets voor Bosch en Dal, komend vanuit Kaapstad. Een stop bij Vrede en Lust voor een overheerlijke wijnproeverij is zeker de moeite waard. Om de smaak van de wijn nog beter tot zijn recht te laten komen zijn er “wine pairings”. Diverse soorten chocolade gecombineerd met rode wijn. Een aanrader bij Vrede en Lust is de “The Red Lady”.

La Motte is één van de oudere wijn estates, het is een geliefd wijnhuis. Ook hier zijn tal van activiteiten te ondernemen. Naast wijn proeven kun je in het museum kunst bewonderen en in de nabije gelegen winkel vers brood en gebak kopen. Daarnaast heeft La Motte in de ‘achtertuin’ een eigen wandelroute van 5 kilometer. Deze leuke wandeling in de natuur is leuk om te combineren met een wijnproeverij na afloop.

Hoewel Stellenbosch en Franschhoek bekende wijnregio’s zijn, zijn er ook dichterbij Kaapstad tal van wijnroutes te vinden zoals de wijnroute in Durbanville, op 15 kilometer van Kaapstad. Bezoek D’Aria Winery en probeer de D’Aria Blush een heerlijke fruitige rosé.

Meerendal wijnhuis in Franschhoek

Op weg naar D’Aria kom je langs Durbanville Hills. Bezoek hier de wijnboerderij en al genietend op het terras kijk je uit op de Tafelberg en Robben Eiland met een glas Durbanville Hills Chenin Blanc in de hand.

Tot slot Meerendal, niet alleen bekend als een prestigieuze wijnboerderij maar ook vanwege de sportieve mogelijkheden in de omgeving.

Meerendal is een stopplaats van de MTB Cape Epic, de bekende 8-daagse mountainbike wedstrijd. Shiraz en Merlot zijn zeer aan te raden. Lees hier meer informatie over wijn en picknicken in Franschoek.