Montagu, een prachtig en onbekend dorpje tijdens de wijnroute – geschreven door Werner Stallaart

Bij het schrijven van dit blog over Montagu is het op de kop af 10 jaar geleden, dat ik voor het eerst voet op Zuid Afrikaanse bodem zette. Mijn eerste weekend in Zuid Afrika bestond uit Rugby, Biltong en een Bring ‘n Braai (lokale barbeque). Het tweede weekend bestond uit Rugby, Biltong en Bring ‘n Braai. Mijn derde weekend bestond uit Rugby, Biltong en Bring ‘n Braai. Zuid Afrika het land van Rugby, Biltong en Braai.

Lang weekendje weg

Maar…. er is meer veel meer, de rugby maakte plaats voor road trips gedurende een lang weekendje weg. Ik zal nooit vergeten mijn eerste weekendje weg naar Montagu. Onderdeel van de R62 ook wel de langste wijnroute ter wereld genoemd. Natuurlijk had ik wel gehoord van Stellenbosch, Paarl en Franshoek als de wijngebieden in Zuid Afrika. Niet wetende dat zowat iedere regio in de Western Cape z’n eigen wijnroute heeft, van de Franschhoek Wijnroute tot Durbanville Wijnroute. Maar wat te denken van de langste wijnroute ter wereld, een route waar je rustig 1 weekje voor uit kunt trekken en dan nog niet bezienswaardigheden en wijnboerderijen hebt bezocht.

Vanuit Kaapstad is het ongeveer 2 uur rijden tot Montagu, wat onze uitvalsbasis was voor een paar dagen wijnproeven. De R62 start in feite in Montagu en loopt via Barrydale, Ladiesmith, Calitzdorp door tot Oudtshoorn.

Montague, is meer dan wijn

Montagu staat ook bekend om zijn warmwaterbronnen, ruige natuur en heeft majestueuze bergen, spectaculaire passen, boomgaarden en rivieren. Het is een populaire bestemming voor bergbeklimmers die hier komen om de vele ruige rotsachtige bergen en kliffen rondom deze charmante stad te beklimmen.

Het eerste wat mij opviel was de samenwerking tussen de verschillende wijnboerderijen. Dit in de vorm van een plattegrond die iedere wijnboerderij op de receptie heeft liggen. GPS en Google maps zijn niet nodig om deze streek te ontdekken. Van Arabella tot Excelsior waar je overigens zelf je eigen blend (=wijn) mag maken tot het statige Graham Beck, iedere wijnboerderij ontvangt je met alle egards. En iedere keer weer wordt het verhaal verteld over het fermenten van de wijn, de druif en het hout wat is gebruikt om de wijn te laten rijpen.

Het enthousiasme werkt aanstekelijk dat je iedere keer weer een wijnboerderij verlaat met 2 of 3 wijnflessen. Wanneer je in de buurt bent van Montagu en je hebt een paar uurtje over breng een bezoekje aan Viljoensdrift. Naast een geweldige Pinotage bieden zij een bootcruise aan. Je kunt een pickmand bestellen en zelf vullen met overheerlijke snacks en uiteraard 1 of 2 flesjes wijn. De boottocht over de Breede Rivier duurt circa 1 uur. Toastend op het leven glij je op de Breede Rivier langs prachtige olijfbomen.

Aan alles komt een eind zo ook aan een lang weekend Montagu en dat is maar goed ook want er is geen ruimte meer in de kofferbak om nog wijnflessen mee te nemen. Ik ben sindsdien vele malen terug geweest naar Montagu en ook heb vele andere plaatsen bezocht op de R62. Elke keer kom ik er weer achter dat ik toch echt een grotere auto met meer laadruimte nodig heb.

Met vriendelijke groeten uit een zonnige kaap,

Zuid-Afrika Reisopmaat
Werner Stallaart