Eén van de vele dingen die mensen willen zien tijdens hun rondreis in Zuid-Afrika is het spotten van de wilde dieren ook wel de Big Five genoemd. Deze term uit de jachtwereld slaat op de 5 dieren die het gevaarlijkst zijn om op te jagen: luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel.

Welke wilde dieren kom je waar tegen in Kruger Park ?

Er zijn vele nationale en private parken in Zuid-Afrika, Kruger National Park staat echter voor veel mensen op de Bucket list tijdens de vakantie in Zuid-Afrika. Het is het grootste en bekendste nationale park waar je de dieren in hun natuurlijke habitat kunt zien.

Wij van Zuid-Afrika Reisopmaat zijn het hier volledig mee eens. Er zijn diverse safari mogelijkheden zoals een bush walk of jeepsafari met een ranger over de onverharde wegen. De kans op het spotten van de wilde dieren is vele malen groter omdat de Ranger het gedrag van de dieren kent.

Hij weet ook waar de dieren zich bevinden. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf rond te rijden met de auto over de geasfalteerde wegen en een route te volgen. Wat jouw wensen ook zijn als Zuid-Afrika specialist stellen we graag jouw privé rondreis op maat samen.

De dieren

2 olifanten lopen door het Kruger ParkMaar….één garantie op het zien van de luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel tijdens een safari is er niet. Ook niet in de allerduurste en beste wildparken. Als er een garantie wordt gegeven, weet je meteen dat er iets niet klopt bij zo’n bestemming.

Dan is het een niet-natuurlijke situatie, de dieren worden gevoerd, of zitten in kleine, omheinde gebieden. Uiteraard is de Big Five geweldig om af te vinken van je lijstje, maar er zijn tal van andere dieren die ook prachtig en interessant zijn.

Zoals giraffen, zebra’s, allerlei antilope soorten, kleinere dieren, vogels en zelfs reptielen en insecten.

Cheeta’s en wilde honden zijn erg zeldzamer en lastig te spotten. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste kampen in Kruger National Park en de bijbehorende dieren die je ertegen zult komen.

Berg-en-Dal Rest Camp

Berg-en-Dal is gelegen aan de oever van de Matjulu Spruit. In het noorden en het zuiden grenst het kamp aan een dam en aan droge rivierbeddingen. In dit gebied komen de witte neushoorn, kudu, impala, giraf, olifant, rietbok, klipspringer en wrattenzwijn voor. Ook het luipaard wordt regelmatig gezien. De zeldzame wilde honden vertonen zich ook hier en daar.

Crocodile Rest Camp

Dit kleine maar prachtige kamp ligt in de meest zuidoostelijke hoek van het Kruger wildpark, aan de oever van de Crocodile Rivier. Het gebied waar wild wordt gezien staat bekend als de ‘Southern Circle’ waar een aantal leeuwen families zich schuilhouden. Hier wordt een groot percentage van Kruger’s neushoorns gevonden. Veel antilopen soorten komen in deze omgeving voor en hyena’s patrouilleren ’s nachts langs de omheining van het kamp.

Lower Sabie Rest Camp

Lower Sabie ligt op de oevers van de rivier de Sabie, één van de weinige rivieren in het Kruger Park waardoor het hele jaar water stroomt. De bezoeker kan genieten van het uitzicht op de rivier en de vele dieren die aan de oever van de Sabie komen drinken. Dit rustkamp heeft een grote variëteit aan bomen, vooral de grote wilde vijgenbomen, waarin veel vogels en insecten hun heil zoeken. In Lower Sabie zijn dit de vijf diersoorten waar je speciaal naar uit kunt kijken: de witte neushoorn, nijlpaarden, leeuwen, de goliath reiger en de reuze ijsvogel.

Olifants Rest Camp

Het kamp ligt op de top van een heuvel die honderd voet boven de Olifantsrivier uitsteekt. Vanaf de uitkijkplatforms kan je de rivier bekijken zoals een zwevende arend die zijn prooi zoekt. Er is een verscheidenheid aan dieren in de omgeving zoals de zebra, buffel, kudu, impala, giraf, olifant en leeuw.

Tip : Dagelijks de ‘sightings map’ bij je hotel receptie te raadplegen, daarmee blijft op de hoogte van het wild dat in de buurt is gezien.

Pretoriuskop Rest Camp

Pretoriuskop is Kruger’s oudste kamp en dit gedeelte van het Kruger National Park heeft de hoogste dichtheid van de witte neushoorn. Tevens zijn hier een grote aantallen van de andere dieren behorende tot de Big Five.

Giraffen steken de weg over in Kruger vlak voor een auto

Punda Maria Rest Camp

Punda Maria ligt in het noordelijke deel van het Kruger National Park, 8 km van de Punda Maria Gate. Het kamp is gelegen in het Sandveld gebied dat vaak de botanische tuin van het Kruger National Park wordt genoemd. Wild dat hier voorkomt zijn o.a. impala, zebra, buffel, olifant, eland en de sabel antiloop. Bovenal is dit gebied een vogelparadijs.

Satara Rest Camp

Het kamp ligt in een uitstekend ‘game viewing’ gebied, waar de ‘bush’ relatief open is en grote aantallen van verschillende diersoorten aanwezig zijn. In het kamp zijn veel bomen en er is een grote verscheidenheid aan vogels. ’s Nachts worden de klanken van de vleermuizen vermengd met het geluid van krekels. De uilen en nachtzwaluwen doen mee aan de symfonie die regelmatig door het gelach van een hyena en het gekrijs van een jakhals wordt verstoord. Zo nu en dan hoort je ook het gebrul van een leeuw.

Skukuza Rest Camp

Skukuza ligt op de oevers van de Sabie rivier. Het kamp heeft veel groen en er zijn hier verschillende dieren te zien zoals impala, zebra, buffel, olifant en de giraf. Ook hier wordt bij de receptie wordt dagelijks een kaart bijgehouden waarop de bewegingen van het wild te volgen zijn.

Meer informatie over onze safari mogelijkheden.